Zaanlands Lyceum presenteert jonge startups op Pitchevent

  • Ad

Het Zaanlands Lyceum heeft met de introductie van Zaanlands Startup een belangrijke stap gedaan in onderwijsvernieuwing. Havo-scholieren kunnen in het kader van hun profielwerkstuk 10 weken lang leren over The Lean Startup door hun eigen, fictieve onderneming op te richten. Het 10-weekse programma bereidt deze Startup Masters bovendien goed voor op de overgang naar hoger beroepsonderwijs en het bedrijfsleven. Met tien startups die zijn voortgekomen uit de startup training wordt een mooie basis gelegd voor een ondernemende onderwijstoekomst. Vrijdag 16 december presenteren de jonge startups zich op het pitchevent.

Build, measure, learn
Tijdens de training hebben de leerlingen ervaren dat een startup meer is dan een hip logo, een zitzak en brainstormen rond pingpongtafels. De Lean Startup methode heeft hen geleerd goed na te denken over problemen en oplossingen, gedegen praktijkonderzoek uit te voeren en daarvan te leren voor de doorontwikkeling van hun concept.

Pitchen en netwerken
pitchDe tien teams hebben training gehad van niemand minder dan pitchcoach David Beckett. De 3 minute pitches zijn slechts 1 onderdeel van het evenement. De startups presenteren zich op de netwerkmarkt en gaan in gesprek met potentiële klanten, ondernemers uit de regio en partners uit de startup wereld. Tijdens de startup training hebben ze geleerd de aandacht van de bezoekers te trekken en gesprekken te voeren over hun onderzoek en oplossing.

De jury
Het pitchevent is voor de leerlingen de afronding van een belangrijk examenonderdeel: het profielwerkstuk. De teams worden beoordeeld op kennis van de Lean Startup methode, presentatie, ondernemerschap en samenwerking. Ook de jury geeft punten. De deskundige jury bestaat partners van Zaanlands Startup uit het startupnetwerk. De voorzitter van de jury is Enno Marsurel, professor Sustainable Entrepreneurship aan de Vrije Universiteit Amsterdam en directeur van het Amsterdam Center for Entrepreneurship (ACE).

Innovatief onderwijs
Niet alleen het onderwijslandschap verandert maar ook het ondernemerslandschap. Grote organisaties worden bedreigd door kleine groepjes van flexibele ondernemers doordat zij zich focussen op het oplossen van een probleem van hun klanten. De overheid wil graag dat Nederland een goede voedingsbodem is voor ondernemerschap. Om ervoor te zorgen dat die stroom van jonge ondernemers wordt aangevuld en zichzelf vernieuwt, is het belangrijk dat het onderwijs niet achterblijft in die beweging.
 
Startup coaches gezocht
Zaanlands Startup is daarom volop in ontwikkeling. De nieuwe lichting havo-leerlingen die de Lean Startup training gaat volgen, krijgt een coach of mentor uit het bedrijfsleven. Op de netwerkmarkt gaan we graag in gesprek met ondernemers die het interessant vinden om hun bijdrage te leveren aan het ondernemerschap van jong talent in het onderwijs.
 
Informatie en contact
Zaanlands Startup heeft een eigen website: www.zaanlandsstartup.nl. Daarnaast is het mogelijk leerlingen te interviewen voor of tijdens het pitchevent. Het perscontact loopt via Silvia Kroon van het Zaanlands Lyceum, schoolleider en ontwikkelaar/trainer van Zaanlands Startup: s.kroon@zaanlands.nl

Silvia Kroon over Zaanlands Startup: “Net als ondernemers vinden wij ook dat we moeten experimenteren met nieuwe concepten. Onze leerlingen beleven veel plezier aan meer workshop-gericht onderwijs en hun motivatie wordt sterk vergroot doordat zij bezig zijn met iets dat van henzelf is. Eigen verantwoordelijkheid en actief de informatie opzoeken in plaats van instructies volgen en reproduceren, dat maakt het startup programma innovatief en succesvol.

De introductie van The Lean Startup is een mooie start van een nieuwe manier van denken over onderwijs en werken met scholieren. De maatschappij verandert sterk en het is belangrijk dat wij relevant blijven voor onze scholieren door hen voor te bereiden op een toekomst in die nieuwe wereld. Deze training is dan ook nog maar het begin: wij zullen blijven experimenteren om zo het beste aanbod te kunnen bieden aan de scholieren in de Zaanstreek. De geschiedenis leert ons dat de Zaanstreek altijd een belangrijk gebied is geweest met kansen voor ondernemers en ondernemingen. Wij willen er graag aan bijdragen dat dit ook in de toekomst zo blijft.”

Over het Zaanlands Lyceum
Het Zaanlands Lyceum is een school voor gymnasium, atheneum en havo, gesticht in 1866. In het schooljaar 2016-2017 heeft het Zaanlands Lyceum 1255 leerlingen. Ongeveer een kwart van deze leerlingen volgt de gymnasiumopleiding, van de overigen volgt de helft het atheneum en de helft de havo. Het Zaanlands Lyceum wordt gewaardeerd om zijn prettige schoolklimaat. Door de aandacht voor sfeer, onderwijskwaliteit en vaardigheden biedt het Zaanlands leerlingen een brede ontwikkeling waardoor ze niet alleen hun diploma kunnen behalen, maar ook uitgroeien tot mensen die verantwoordelijkheid voor zichzelf en voor anderen durven te nemen. Meer informatie via www.zaanlands.nl.