De Wet werk en zekerheid (Wwz) brengt veel veranderingen met zich mee. Op 1 juli gaat het tweede deel van de wet in en dan gaat onder andere het ontslagstelsel op de schop. Ondertussen tast nog een groot deel van ondernemend Nederland behoorlijk in het duister over de komende veranderingen. En het is nog maar de vraag of de nieuwe regels echt een verbetering zijn.
De belangrijkste wijzigingen Wat verandert er ook alweer met de Wet werk en zekerheid? Een overzicht van de belangrijkste wijzigingen. Sinds 1 januari 2015 gelden onder meer de volgende regels al:
* Geen proeftijd meer mogelijk in tijdelijke arbeidsovereenkomsten van 6 maanden of korter.
* Een concurrentiebeding in arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd is in principe niet meer toegestaan.
* Aanzegplicht voor werkgever
En op 1 juli 2015 worden nog een aantal wijzigingen doorgevoerd:
* Nieuwe ontslagvergoeding: de transitievergoeding
* Nieuwe ketenregeling: na twee jaar vast
* Vaste ontslagroutes, afhankelijk van de ontslagreden
* Werknemer kan een schriftelijke beëindigingsovereenkomst ontbinden
Let op uw aanzegplicht Vanaf 1 januari 2015 geldt er voor werkgevers een aanzegplicht. Dat betekent dat u minstens een maand voordat een arbeidsovereenkomst afloopt, de werknemer schriftelijk moet laten weten of u de arbeidsovereenkomst laat eindigen of voortzet én onder welke voorwaarden. Deze wijziging geldt voor alle tijdelijke arbeidsovereenkomsten van zes maanden of langer die automatisch aflopen na 1 februari 2015. Informeert u een werknemer niet op tijd? Dan moet u de werknemer een vergoeding betalen van (maximaal) een bruto maandsalaris. Zorg dus dat u voor alle werknemers met een tijdelijke arbeidsovereenkomst goed bijhoudt wie u wanneer moet ‘aanzeggen’.
Nieuwe regels voor concurrentiebeding
In de Wet werk en zekerheid staan ook nieuwe regels voor het concurrentiebeding. Met zo’n beding kunt u voorkomen dat een ex-werknemer na het ontslag aan de slag gaat bij een concurrent. Maar let op: u mag alleen nog een concurrentiebeding opnemen in contracten voor onbepaalde tijd. Ook goed om te weten is dat u zich vanaf 1 januari 2015 niet langer op een rechtsgeldig overeengekomen concurrentiebeding kan beroepen als de arbeidsovereenkomst eindigt omdat u ernstig verwijtbaar hebt gehandeld of nalatig bent geweest.
Transitievergoeding Op 1 juli maakt de oude ontslagvergoeding plaats voor de transitievergoeding. Nadeel voor u als werkgever is dat elke werknemer, die na 1 juli 2 jaar of langer bij u werkt, recht heeft op een transitievergoeding bij ontslag. Voordeel is dat dat de transitievergoeding in de meeste gevallen een stuk lager uitvalt dan de ontslagvergoeding. De hoogte is namelijk afhankelijk van het dienstverband en bedraagt in principe een derde maandsalaris per dienstjaar. Met een maximum van € 75.000, of een jaarsalaris als dit hoger is dan € 75.000.
Twijfels over het effect van Wwz Het doel van de herziening van het ontslagrecht is om het systeem eerlijker, eenvoudiger en
goedkoper te maken. “Eenvoudiger wordt het bepaald niet”, verwacht Pascal Besselink, arbeidsrechtjurist bij DAS. “Ik verwacht dat er de eerste jaren na de invoering van de nieuwe regels veel juridische discussies en procedures volgen. En of dit systeem daadwerkelijk goedkoper is, betwijfel ik. Voor het mkb bijvoorbeeld zal het ontslag in de meeste gevallen duurder worden: koos een werkgever voorheen voor een relatief goedkoop ontslag via het UWV, straks moet hij verplicht een transitievergoeding betalen. Of het systeem eerlijker wordt, is ook nog maar de vraag. De mogelijkheid voor een werknemer om meer te kunnen vorderen dan de standaard transitievergoeding wordt namelijk sterk ingeperkt.
Binnen 2 minuten weten welke wijzigingen uit de Wwz voor u belangrijk zijn? Check het met de Wwz Wegwijzer van DAS. (link naar: https://www.das.nl/pp/ondernemer/wwz-wegwijzer/?utm_source=zon&utm_medium=nieuwsbrief&utm_campaign=ppzq2)