Ruim een derde (34 procent) van de Nederlanders weet niet waar de dichtstbijzijnde AED (reanimatieapparaat) in hun directe omgeving hangt. En als ze het wel weten, is het nog maar de vraag of die AED bereikbaar is en niet achter een gesloten (kantoor)deur of winkelpand hangt. Wekelijks worden ruim 300 mensen buiten het ziekenhuis getroffen door een hartstilstand.
De kennis en de beschikbaarheid van AED’s is nog steeds onvoldoende, zo blijkt uit een peiling van de Hartstichting. Voor optimale hulp bij een hartstilstand zijn ongeveer 30.000 AED’s nodig die 24/7 beschikbaar en toegankelijk zijn. Op dit moment zijn er slechts 15.000 geregistreerde AED’s, waarvan een derde niet altijd beschikbaar is. De Hartstichting roept Nederlanders op om hun buurt veiliger te maken door een bestaande AED te registreren of er met de buurt eentje gezamenlijk aan te schaffen.
Zaanstad
Zaanstad is aangesloten bij Hartveilig Wonen (nieuwe naam sinds 1 januari Stan, van stand by), wat betekent dat er in de gemeente een reanimatieoproepsysteem is. Wanneer bij 112 een melding van reanimatie binnenkomt, schakelt 112 naast de ambulancedienst ook burgerhulpverleners in.
In Noord-Holland is het in Edam-Volendam het ’t best geregeld: daar zijn er 75 altijd toegankelijk en dat is 95 procent van het aantal benodigde beschikbare AED’s.
De Hartstichting heeft de ambitie om van heel Nederland een hartveilige zone te maken (‘een zes-minutenzone’), zodat slachtoffers van een hartstilstand buiten het ziekenhuis binnen zes minuten de juiste hulp krijgen. Daarom bouwt de Hartstichting aan een landelijk dekkend netwerk van burgerhulpverleners en AED’s. Een groot netwerk van burgerhulpverleners is er al, van AED’s nog niet.
De eerste zes minuten zijn cruciaal bij een reanimatie voor de beste overlevingskansen: bij gebruik van een AED is 50 tot 70 procent. Elke minuut later dat de AED wordt ingezet, daalt de overlevingskans met tien procent. Voor een dekkend netwerk zijn in heel Nederland ongeveer 30.000 geregistreerde AED’s nodig. Van veel AED’s is het onbekend waar ze hangen, omdat ze niet geregistreerd zijn bij het landelijke oproepsysteem HartslagNu.
Via het platform BuurtAED.nl kunnen particulieren en organisaties via crowdfunding gezamenlijk een BuurtAED kopen. De actie wordt mede mogelijk gemaakt door Philips, die een deel van het aankoopbedrag voor zijn rekening neemt. Op de kaart op de website is te zien dat er momenteel geen crowdfundingsacties lopen in Zaanstad.
Bron: Zaanstad.nieuws.nl