43 deals voor maatschappelijke projecten
Blije gezichten en gelukkige mensen. Dat was vrijdag 20 oktober het beeld in restaurant LAB44 op het Hembrugterrein na afloop van de vierde Zaanse Beursvloer. Het resultaat was vrijwel een verdubbeling van de beursvloer die de Zaanse Uitdaging in 2016 organiseerde. Maatschappelijke organisaties maakten met gesloten beurzen 43 deals met bedrijven, met een geschatte waarde van 43.210 euro.
Beursvloer-leider politica Barbara Visser, Zaans Tweede Kamerlid namens de VVD, legde de lat direct hoog. Ze vroeg aan organisator Bas Husslage – manager van de Zaanse Uitdaging – met hoeveel deals hij tevreden zou zijn. “Veertig”, zei hij. En dat hielp want bij het luiden van de slotbel, anderhalf uur na de start van de Beursvloer, stond de teller op 43 deals. Zo’n twintig meer dan in 2016. Het is de bedoeling om het beursvloerresultaat in 2018 minstens opnieuw te verdubbelen.
Zo’n zeventig aanwezigen hadden zich vooraf aangemeld om zich actief in te zetten voor de beursvloer. Het concept is heel eenvoudig. Bedrijven brengen aanbod in en maatschappelijke organisaties hopen dat hun vragen ingevuld kunnen worden. In het meest ideale geval vind een uitruil van beiden plaats. Maar de ondernemers waren gul en legden zich vrijwel zonder wederdienst vast, om de maatschappelijke projecten vooruit te helpen. De aanwezigen konden elkaar vinden in themahoeken, zoals financiën, communicatie, organisatie en mankracht. Ook liepen drie hoekmannen rond in geel-blauwe jasjes, die aanwezigen samenbrachten om deals te sluiten.
Twee vrijwilligers van een organisatie die zich inzet voor ex-gedetineerden, liepen opvallend tevreden rond. Met een kleurige Hawaï-slinger om hun nek, net als anderen die een match maakten. Nog een voorbeeld? Stichting De Wilde Vaart uit West-Knollendam weet zich gesteund door botenliefhebber en ondernemer Jan IJskes van De Coogh funderingsherstel. De stichting zet zich met een botenproject in voor re-integratie van jongeren van 17-23 jaar. De Zaanse Uitdaging en Rabobank Zaanstreek tenslotte, zeiden toe zich in te gaan spannen om ruimten te zoeken voor festival Hembrug Happening (kantoor en opslag) en Vluchtelingen Zaanstad De Sluis (diverse activiteiten).
Ondertussen hadden de drie notarissen van Zaan Notarissen het druk, onder leiding van Rik Jacobs. Twee middelbare scholieren die een veiling organiseren voor Habitat for Humanity wisten ook meerdere deals te sluiten. Een aanwezige particulier stelde zelfs een aantal schilderijen beschikbaar!
Tijdens de beursvloer speelde ook nog ander nieuws. Op die dag zelf wilde Barbara Visser nog niet reageren op het nieuws over haar aanstaande functie als staatsecretaris van Defensie. Als mensen haar feliciteerden bedankte ze en zei ze dat haar verjaardag ruim twee maanden daarvoor had plaatsgevonden. Maar een dag na de beursvloer stond haar naam en foto toch echt overal in de landelijke dagbladen als beoogd lid van het kabinet Rutte 3. Een Zaanse staatsecretaris, dat is uniek. En volgend jaar is Visser er net als afgelopen vier jaar ook weer bij, als haar agenda het toelaat.
Eén van de gulle gevers was Rodi Media, uitgever van deze krant en media-partner van de Zaanse Uitdaging. Organisator Husslage benadrukte bij de start van de beursvloer dat Rodi Media graag artikelen wil maken over de aanwezige maatschappelijke projecten. Zo’n aantrekkelijk aanbod lieten de maatschappelijke projecten niet liggen. Ze kwamen maar al te graag een deal sluiten.